Křupavé dalamánky recept
Prima Recepty, PřílohySuroviny na recept
- 2 lžíce olej 2 lžičky sůl sůl 1 lžíce ocet kmín bílek 0,5 balíčků droždí 100 g hladká mouka 290 ml vlažná voda 1 lžička hnědý cukr 2 lžičky celý kmín 200 g žitná chlebová mouka 200 g pšeničná chlebová mouka
Recept na Křupavé dalamánky
Postup přípravy receptu
-
Do části vlažné vody s cukrem dáme rozpustit kvasnice a necháme nakynout
Mezitím navážíme ostatní suroviny. Do robotu dáme hladkou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, žitnou chlebovou mouku, celý kmín, zbytek vlažné vody, ocet, sůl, olej a zaděláme těsto
Po zpracování a vykynutí těsta vytvarujeme za pomoci hladké mouky 12 kusů dalamánků. Dáme je na velký plech vyložený pečícím papírem, znovu necháme vykynout. Povrch nechávám hladký a nenařezávám
Po vykynutí potřeme dalamánky rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí. Pečeme při 180 °C v horkovzdušné troubě asi 18 minut. Do trouby vkládám kastrůlek s horkou vodou. Po upečení dalamánky nenecháváme na plechu, ale i s pečícím papírem přesuneme na rošt, aby zbytečně netvrdly a neokoraly
Křupavé dalamánky podáváme jako chutnou přílohu nebo obložíme podle chuti. Z tohoto těsta se dá upéct i dobrý chleba. Doufám, že vás můj recept nezklame a bude chutnat jako nám doma.