Křupavé domácí housky recept
Prima Recepty, PřílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1 ks vejce 3 lžíce máslo 1 ks žloutek 0,5 kostek droždí 1 lžička cukr krupice 500 g polohrubá mouka 2 lžíce hrubá sůl 300 ml polotučné mléko
Recept na Křupavé domácí housky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme asi 50 ml ohřátého (vlažného) mléka, přidáme rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjeme utěrkou a postavíme ji asi na půl hodiny na teplé místo
Zatímco budeme čekat, než nám kvásek vzejde, vsypeme do větší mísy polohrubou mouku a osolíme. Potom vlijeme připravený kvásek, rozpuštěné máslo, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujeme
Těsto si rozdělíme zhruba na 10 až 12 dílů. Každý díl rozkrojíme ještě na další 3 menší dílky. Vyválíme z nich delší prameny a spleteme jako cop
Pečivo přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a necháme ještě pár minut odpočívat
Zakrátko houstičky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, kde si pobudou přibližně 20 minut
Křupavé domácí houstičky podáváme podle chuti k různým pokrmům a klidně i samostatně.